Духовните измерения на Индия

Пътувайки от Делхи към индйския щат Раджастан, Вие може да разгледате много интересни храмови постройки, с които страната се слави по света като Източната корона от перли-светилища. Съчетание от различни, както индийски, така и ислямски култури, а по-късно в историческия период и европейски, Индия си остава една много богата и одухотворяваща страна. Взимайки полети дотук, във вътрешността на страната най-често придвижването се случва с автобуси или влакове. Но последните не са много препоръчителни за западно-европейци, тъй като едва ли са свикнали с тъпканицата във вагоните и коридорите им. Във всеки случай, идването в Индия, много преобръща светогледа и променя понякога наистина вътрешния ни свят така глобално, че после искаме отново и отново да се връщаме тук като в една наша духовна родна страна. Или поне така казват повечето туристи, идващи тук, независимо от кой край на света я посещават.

Индия

Розовият град Раджастан

Когато пристигнете в град Джайпур, който е част от провинция Раджастан, ще се удивите как в действителност всичко от сградите е ослепително розово. В розов цвят са боядисани дори и стените на града. Като символика на местно ниво, а и в индийската култура, розовия цвят се счита за проява на гостоприемство. Индийците са били наистина велики в построяването и планирането на цели градове. Този град също не прави изключение. По архитектурен план Джайпур е бил изготвен от великия в древността войн и астроном махараджа Джай Синг II. За забележителностите в подробности ще Ви разкажем в следващите редове.

Хава Нахал

Това е 5-етажния дворец на ветровете, който е изработен от розов пясъчник и има цели 900 броя многоъгълни прозорци. Построен е от известния в миналото махараджа Савай Паратан Синг специално за жените от кралския двор, които можели да виждат какво се случва навън из улиците на града, но без да бъдат виждани самите те.

Амбър Форт

Това е старата столица на Раджпут от далечния 11в. Тук, както и в някои други места, местните Ви предлагат атракция изкачване на гърба на слон, от който може да разглеждате забележителностите. Така наоколо тук може да видите хинду-ислямския смесен стил на няколко построени дворци, в които има уникални архитектурно осъществени зали. Най-голямата и известна сред тях е залата на Шиш Махал. Това е огледалния дворец с такава зала. Залата на победата Джай Мандир също е много известна. Изключително красива е фасадата на градския дворец на махараджа Джайпур, както и обсерваторията.

No Response to “Духовните измерения на Индия”

Sorry! Comments are closed.

X