Златният триъгълник на Индия

Индия е страна на контрастите, която впечатлява с паралелното съществуване на луксозни палати и ужасяваща бедност, на модерна технология и магически заклинания. Индийците са изключително гостоприемни хора. При тях има народна поговорка, която гласи: „Гостът е бог.” Затова пътувайки към Индия, очаквайте наистина добро отношение от местните жители. Полетите от България до големите градски центрове Мумбай, Ню Делхи и Калкута се осъществяват с поне един трансфер. Авиокомпаниите, предлагащи най-изгодни цени са Bulgaria Air и Aeroflot. Варианти до там предлагат също: Qatar Airways, Turkish Airlines, British Аirways, Lufthansa и Air France.

Индия - Златният триъгълник

В Делхи древността и съвремието се срещат

Комбинацията от трите града Делхи, Джайпур и Агра е наричана златният триъгълник, заради близостта им и културно-историческото богатство, което съхраняват. Можете да започнете пътешествието си от летище София с трансфер на летище Истанбул, откъдето има директни полети за Ню Делхи. Официалната индийска столица е част от метрополиса Делхи. Сред забележителностите на старата част на Делхи е най-голямата джамия в Индия – Джама Масджит. Базарът Чандни Чоук е същински лабиринт, който ви отвежда до всякакви търговски павилиони – за платове, дрехи, накити, ядки, деликатеси. Това е подходящо място за закупуване на подаръци и сувенири. Свещен за индийците е Радж Гат или мемориалът на Махатма Ганди. Той е изграден от черен мрамор и отбелязва кремацията на лидера. Наблизо се намират два музея, посветени на Ганди. От новата част на Делхи не бива да се пропуска кулата Кутаб минар, която е построена от червени пясъчни камъни и е покрита с резбовани стихове от Корана. За суеверните хора интерес представлява Железният стълб, за който легенда гласи, че ако успеете да обгърнете с ръцете си, ще сбъднете всичките си желания.

На 250 км от Делхи е разположен Джейпур. Той е наричан „розовият град”, защото такъв е цветът на преобладаващата част от сградите му. Там се намира Кехлибарената крепост, зад която се разкриват Джаг Мандир или стената на победителите и огледалната стая Шеш Махал, чиито стени са облепени с белгийско стъкло. В Градския дворец на Махараджата има богата колекция от всякакви видове оръжия, а близо до него се намира най-голямата обсерватория в света, построена от камък и мрамор „Джантар Мантар”.

Тадж Махал е в списъка на задължителните атракции

Третият ъгъл на златната тройка градове е Агра. Там се намира емблематичния за Индия дворец Тадж Махал. Паметникът на любовта, който всъщност представлява мавзолей е построен от Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал. Неговото величие се дължи не само на размерите му, но и на уникалното съчетание на монголски, индийски, персийски и ислямски архитектурни елементи. Освен това, историята за трагичната смърт на любимата на тогавашния владетел, носи допълнителна романтична нотка. Това забележително здание е плод на труда на 20 000 души в продължение на 21 години. Благодарение на тях, днес Тадж Махал е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Друг архитектурен комплекс, който не отстъпва по величие на Тадж Махал е крепостта на Агра и императорския град на монголските владетели. Зад стени, изградени от червено-пясъчни камъни са издигнати няколко палата с красиви зали и две джамии.

Индия предлага приключения по всяко време на годината. Заради богатата култура и религиозното разнообразие в страната, се провеждат ежегодно най-различни фестивали и чествания, които удивяват всеки турист. Хилядолетната история, интересните традиции и палитрата от цветове, вкусове, аромати и емоции, ще ви потопят в истинската индийска приказка.

No Response to “Златният триъгълник на Индия”

Sorry! Comments are closed.

X