Спомени от Созопол

Преди години прекарах две поредни лета в Созопол – без да искам, просто така се получи, приятелите ми го решиха вместо мен. И незнайно как, този малък черноморски град се превърна в символ на лятото за мен. На инспириращото, топло, разноцветно лято, което оставя усещане за щастие за цяла една година напред – до следващото.

Bulgaria Air

Най-голямо впечатление ми направи едно място на върха на Старинния град. Това бяха скали, безредно откършени от морето, високи и стръмни, от които през деня скачаха с викове деца и родители, забравили за възрастовата разлика. А вечер влюбените двойки отиваха там, просто да поседят, а силуетите им тъмнееха на фона на притъмняващото небе. Звукът на разбиващите се вълни и суровите камъни наоколо ме караха напълно да забравя, че зад мен има град.

А той, градът, нито спеше, нито се излежаваше под слънцето. Като че ли непрекъснато менящите се картини бяха от напълно различни градове – две вечери да минех по една и съща улица, нямаше да я позная.

Затова всеки път, когато исках да ида в една малка сладкарничка, която страшно харесах, трябваше да се лутам известно време. Но тортите си заслужаваха, защото имаха дъха на вечерния бриз повяващ от морето под мен. Вечер същите тези малки улички бяха осветявани от многобройните галерии и заведения, които денем оставаха незабелязани.

И двете години прекарах ваканцията си в един и същи хотел, от чиито прозорци се виждаше пристанището. Малки стълбички излизаха точно до него, и кеят беше великолепно място за вечерното питие. Разхождайки се покрай малките и големи лодки винаги чувах един непостоянен шепот, сякаш лодките си говореха и пушеха бавно цигари.

Определено бих препоръчала Созопол на всички, които за първи път идват на българското Черноморие. Той се намира на 35 километра от Бургас, където има летище (евтини самолетни билети може да се намерят от Bulgaria Air). Има места, които остават в спомените завинаги, и градът на Аполон със сигурност е един от тях.

No Response to “Спомени от Созопол”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

X