Съчуан

СъчуанРезервирайте своите евтини самолетни билети предварително и елате да разгледате едно от чудесата на ЮНЕСКО, което се намира в централната провинция на Китай провинция Съчуан.

Буда

В близост до Лешан, насред планината Дъгуанмин, ще намерите онова, за което сте дошли- да се поклоните пред една от величествените статуи на Буда, направени с много усилия и вдъхновение от историческата личност на Буда Шакямуни. Ще се изкачите на височина от 3099м., за да станете свидетели на една богата природа, жива растителност, дивна красота и будистка култура. Местните наричат Ъмей, новото име на планината Дъгуанмин, още “музей на географските ресурси”, тъй като планината е богата на полезни изкопаеми, флора, разнообразна фауна и също разполага с безценно наследство завещано от далечните тибетци, свидетели на историческия живот на Буда Шакямуни и чиито наследници изградили забележителните скулптури, изсечени в самите била на планината.

Духовни хоризонти

Можете ли да си представите, че растителността тук е цели 87% от площта на масива, а представителите на флората са близо 3200. Като прибавим и променливия климат, който определя средните годишни валежи, ще стане ясно защо всичко тук води духовен живот, който продължава да цъфти. Дори маймините не се страхуват да общуват с туристите тук. В местността има 30 будистки храма, които макар да не видите в типичният стар тибетски стил, поради китайската реформа върху тибесткия будизъм, ще видите голяма част от нея в статуите, извисяващите се на десетки метри над долините. Тази величествена красота трябва първо да се види отдолу, после да се преживее като се изкачите по специално построените за посетителите на местността стълби, обезопасени с парапети. Тук попадате в друг свят. Читдзюй, в източен Ъмей, ви примамва със 71 местровата статуя на Буда, строена в продължение на 90 години. Нейната глава е на едно ниво с върха на планината, а краката й стигат чак до долината на реката. Тя е и най-голямата скална статуя, изградена в света. Далечната 713 г. е нейната рождена година на построяване. В страничните ниши може да видите изсечени в червените скали различни видове портретни шини на будистки учители, предавали ученията на Буда през вековете.

Статуята в Пусян

Друга забележителна статуя на Буда ще откриете в храма Ванниасъ, отново в Ъмей. Отличителното за нея е 62-та тона, които тежи и бронзовото й тяло. Самият храм Ванниасъ е най-забележителния от по-големите 8 будистки храма на територията на планината, тъй като е бил реставриран през годните поради щетите от заметерсение, и съдържащ много ценни будистки реликви и интериор, датиращ от 4в.

No Response to “Съчуан”

Sorry! Comments are closed.

X